Hem » Nyheter

Nyheter

Vinter i Söderhavet

26 januari, 2021 – 16.26 Ingen kommentar
Vinter i Söderhavet

I drygt tre månader satt familjen Fredriksson fast på en obebodd atoll i Franska Polynesien. Utan internet och andra bekvämligheter, men däremot gott om fisk och kokosnötter.

I tre år har Stefanie, Christoffer och 4-årige sonen Leo upplevt äventyr tillsammans. När covid-19 bröt ut i våras och det blev lockdown i Franska Polynesien befann de sig på den lilla atollen Tahanea tillsammans med två andra kompisbåtar. Här blev de fast mellan mitten av mars till juni. Men det som först kändes jobbigt och läskigt visade sig senare bli den största och häftigaste upplevelsen under hela resan. Atollen var 25 sjömil lång och 10 sjömil bred. De förflyttade båten mellan tre olika platser beroende på vind.

– Vi levde som i en liten bubbla långt bort från allt kaos, säger Stefanie.

Som tur var hade de en watermaker ombord som omvandlade havsvatten till dricksvatten och en del mat bunkrad. Dagarna gick annars åt till att leta mat på olika sätt eftersom det inte fanns så mycket annat att göra. Via satellittelefonen fick de korta uppdateringar om vad som skedde i omvärlden.

Själva resan startade i juli 2017, inspirerad av Christoffers föräldrar och deras fantastiska berättelser från sin jordenrunt segling som varade i fem år på 70-talet. Ett speciellt ögonblick var när de lyckades ankra på exakt samma ställe på Bora Bora som föräldrarna gjort 42 år tidigare. Nu börjar dock äventyret lida mot sitt slut. Färden hemåt har påbörjats även om det är svårt att föreställa sig hur det kommer att bli efter så lång tid till havs.

– Utmaningen är väl att behålla lite av känslan vi har nu. Att leva nära varandra och spendera så mycket tid som möjligt som familj.

Läs hela artikeln i På Kryss nr 8–20.

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar