Vrakat verkar för en plastfri kust med hjälp av en organiserad frivillig insats av mer än 250 personer. Allt bygger på att en eller flera personer ”adopterar” var sin kuststräcka och åtar sig att städa ..." /> Vrakat städar stränder | På Kryss Vrakat städar stränder | På Kryss
Hem » Läsvärt

Läsvärt

Vrakat städar stränder

6 november, 2023 – 13.46 En kommentar
Vrakat städar stränder

Vrakat verkar för en plastfri kust med hjälp av en organiserad frivillig insats av mer än 250 personer. Allt bygger på att en eller flera personer ”adopterar” var sin kuststräcka och åtar sig att städa den minst två gånger per år.

Vrakat startades i mindre skala 2018 av initiativtagarna Gösta Franséhn, Per Jonsson och Peter Samuelsson. Fokus är Kungsbacka kommun. Under 2022 har Vrakat, liksom tidigare år, städat naturreservaten Vallda-Sandö, Hållsundsudde – Sönnerbergen och Näsbokrok samt stränder i Åsa och Frillesås och Bosholmarna vid Budskär.

Totalt rör det sig om nära 10 mil stränder och i år har även en ny depå uppförts i Svängehallar-Fjärehals naturvårdsområde. Under 2023 kommer även Tjolöholmsområdet städas och man planerar dessutom att utöka städområdet med Vendelsöarnas naturreservat.

Plastavfallet på cirka två ton har hämtats av Länsstyrelsen i Halland och Kungsbacka Kommun. Vrakat har i dag 170 medlemmar som också fått god hjälp av ungdomsidrottslagen i Kungsbacka.

I början av november anordnades också för första gången Vrakatdagen med programpunkter knutna till havet. Besökarna fick bland annat lära sig mer om framtida sjömat som tång och ätbara växter vid havet. Det delades även ut diplom till de ungdomsidrottslag som strandstädat under året.

Stock.adobe.com

En kommentar »

  • Gustaf Eklöf skriver:

    Vi som bor på ostkusten kan vara lyckliga över att sånt här inte behövs hos oss. Vi har väldigt lite plastspill i våra skärgårdar. Man ser kanske en plastdunk eller påse eller plastflaska per vecka. Ofta med kyrilliska bokstäver om det finns något läsbart kvar.

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar