Hem » Löpsedel, Ombord

Löpsedel   Ombord

Vulkanaska går inte ihop med segelduk

16 april 2010 – 14:20 En kommentar

Wikimedia Commons M. RietzeVad händer när molnet av ask från vulkanen på Island så småningom ramlar ner. Fastnar sotet på segel, kapell och båtar? Vilka akuta åtgärder behöver du som har segel på din båt tänka på nu och den närmaste tiden?

Jag ringde upp Jussi Santonen på UK Syversen i Göteborg och frågade vad vi som har segelbåtar med seglen påsatta skall tänka på just nu.
När det gäller dacronsegel går sotpartiklarna in mellan varpen och veften och ger bestående fläckar på seglen. Dessa fläckar är i princip omöjliga att få bort.
De flesta laminatsegel är också rullsegel, och det är en bra grogrund för mögel. Mörker, fukt och ”mat” dvs i detta läget sotpartiklar ger en tyvärr en utmärkt grogrund för mögelangrepp.
Alla kapell blir också smutsiga, och kan få bestående fläckar, och ger du dig ut och seglar den närmaste tiden, beroende på hur mycket av nedfallet vi får över oss, då kan dacronseglen få fläckar.
Min rekommendation är att man tar ner seglen och kapellen och stuvar dem under däck i dagsläget, tills vi vet mera om hur nedfallet drabbar Sverige avslutar Jussi Santonen.

Stina Jansson

En kommentar »