Ensamseglaren Sven Yrvind, 82 år, planerar för en ny seglats, denna gång ska färden gå till Chile. Men först måste den nya båten bli klar. I slutet av augusti började bygget av den nya kanotformade båten ..." /> Yrvind bygger ny båt | På Kryss Yrvind bygger ny båt | På Kryss
Hem » Ombord

Ombord

Yrvind bygger ny båt

18 januari, 2022 – 11.00 2 kommentarer
Bild: Sven Yrvind

Ensamseglaren Sven Yrvind, 82 år, planerar för en ny seglats, denna gång ska färden gå till Chile. Men först måste den nya båten bli klar.

I slutet av augusti började bygget av den nya kanotformade båten som är 6,27 meter lång och 1,40 meter bred och ska heta Exlex canoe yawl.  Under förra seglatsen med båten Exlex minor bildades kondens inne i båten vilket gjorde att det blev så kallt och rått att Sven Yrvind under en tid behövde ha på sig tre tjocka tröjor, två värmebyxor och dubbla sovsäckar under en filt för att hålla värmen. Den nya båten kommer därför att få isolerade luckor och även extraisolerat skrovet.

­– Luckorna är vattentäta, som i en ubåt, med luftsluss, säger Sven i en intervju i VästerviksTidningen.

Båten får också tre segel, de två största blir 3,5 kvadratmeter stora, vilket är lika stort som en optimistjolles segel. Inspirationen har Sven hämtat från Ljungströmsriggen, Fredrik Ljungströms skapelse från 1933. Målet är att segla till Stilla havet via Uruguay, runda Kap horn, Sydamerikas södra udde, och gå i land i Valdivia i Chile, en stad 70 mil söder om Chiles huvudstad.

På bilden syns Sven Yrvinds båt Exlex.

2 kommentarer »