Hem » Långfärd, Läsvärt

Långfärd   Läsvärt

Iskalla hälsningar från Spanien

2 april 2018 – 09:16 Kommentarer inaktiverade för Iskalla hälsningar från Spanien

Låga breddgrader är ingen garanti mot snö på däck, hälsar Bosse Brattström från Baskien på Spaniens Atlantkust. Även Bosse har fått sopa en del snö från sin Långedrag 401, Veya, under senvintern.

Efter det vintriga bildsvepet på pakryss.se, från Bottenviken till Bohuslän under några dagar i mars, hörde Bosse Brattström av sig med några bilder som tröst för den som tror att det alltid är bättre i söder. Bosse ligger med sin Långedrag 401, Veya, i Getxo norr om Bilbao på den spanska Atlantkusten. Bosse kommer senast från La Rochelle och är ute på en rejäl långfärd med familj och vänner som gästande besättningar. Västindien är ett av målen, men tidplanen ligger öppen.

­­”Nu ligger vi här och väntar på våren för att segla vidare”, skrev Bosse i ett mejl som svar på bildsvepet med bland annat isbrytning utanför både Luleå och Rörö.

Getxo

Utsikt åt babord från Veya. Bild: Bosse Brattström

”Men så här ska det inte vara här. Det var trettio år sen det var så mycket snö och kyla här.”
Det var den sista februari som ett rejält snöfall drabbade hela den baskiska kusten och kylan dröjde sig kvar en bra bit in i mars.

Bosses rapport från Veya på måndagen var mer typisk för säsongen: ”I dag har vi haft 23 grader och om en vecka seglar jag och brorsan vidare mot Galicien.”
Bosse passar också på att slå ett slag för omvägen längs Frankrikes och Spaniens kuster innanför Biscaya bukten. ”Här i Getxo är det mycket trevligt och Bilbao kommer man till med t-bana”.

Orsaken till kylan som drabbat både södra Europa, och nått långt ner i USA med snö i New York under påsken, är köld från norr där det å andra sidan har varit desto varmare. I slutet av februari och i början av mars var det under flera dagar 20 grader varmare än normalt och i flera dygn plusgrader på Grönlands norra spets.
”Det har aldrig varit så här extremt”, kommenterade då Ruth Mottram på Danmarks Meteorologiske Institut, DMI. Värme har kommit upp till Arktis från både Atlanten och Berings sund och drivit kölden söderut.

Läs mer om istäcket över Arktis som är fortsatt betydligt mindre än snittet fram till 2010.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

 

, ,