Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Företag stöttar segling på schemat

10 april, 2018 – 09.50 Kommentarer inaktiverade för Företag stöttar segling på schemat

När det statliga stödet försvann tog lokala näringslivet över för att behålla segling på schemat för grundskolan i Marstrand. Ett 80-tal grundskoleelever kommer nu att fortsätta segla jolle och skuta på skoltid.

Sedan fem år tillbaka har Marstrand skola haft segling och båtliv på schemat. Eleverna i årskurserna 3 – 6 har fått prova på att segla olika typer av båtar varje termin, medan de yngre barnen har introducerats till båtlivet med andra aktiviteter. Finansieringen har skett genom bidrag från det statliga så kallade Idrottslyftet.
– Ett intresse för segling och hav är den finaste gåva man kan  ge till ett barn. Jag har mött så många ungdomar som har svårt att passa in i vanliga skolan men som kommer helt till sin rätt i den miljön, har Marstrandskolans rektor, Anne Johannesson, sagt till På Kryss tidigare (se pakryss.se från den 18 april 2017 och i På Kryss nr 4, 2017).
Båtlivet i skolan har bland annat också lett till en kraftig ökning av ungdomsverksamheten i Marstrands segelsällskap. Ungefär hälften av de barn som
idag är aktiva i föreningen är där tack vare samarbetet med skolan.

Marstrand

Marstrands segelsällskaps C 55:or är en del av båtaktiviteterna på Marstrand skolas schema. Bild: Linda Hammarberg

När stödet från Idrottslyftet inte förnyades inför säsongen 2018 så hotades skolans seglingar. Men det lokala näringslivet med Rutgerson Marin i spetsen har gått in som sponsorer och nu fortsätter verksamheten.
”Vi har stöttat MSS barn- och ungdomsverksamhet under många år, men samarbetet kring Segling-på-schemat känns lite extra roligt eftersom det ger alla barn i Marstrand en bra introduktion till båtlivet. Det här är också ett sätt för Rutgerson att investera i framtiden. Vår verksamhet är beroende av duktigt båtfolk”, säger Rutgersons vd Charlotte Rutgerson i ett pressmeddelande.

Under 2018 är följande aktiviteter planerade: Segling med Marstrands segelsällskaps C55:or, segling med skolfartyget MS Atene, båtutflykt till Dyrön, besök av Sjöräddningssällskapet och ett studiebesök på Rutgerson Marins fabrik i Marstrand. Rutgerson Marin är med sina 30-tal anställda en av Marstrands största arbetsgivare.

Svenska skolor med segling på schemat:

Marstrands Skola – segling åk 3-6 i samarbete med Marstrands Segelsällskap

Onsala Montessoriskola – segling åk 4-9 i samarbete med Segelsällskapet Kaparen

Öckerö Gymnasieskola – gymnasium med eget skolskepp (T/S Gunilla)

Marina Läroverket i Danderyd – gymnasium med egna skolfartyg (Bla Älva)

Lerums Seglargymnasium – riksidrottsgymnasium med segling som inriktning

Motala Seglargymnasium – riksidrottsgymnasium med segling som inriktning

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

,