Hem » Ombord

Ombord

Fort rakt fram

8 april, 2013 – 09.52 Kommentarer inaktiverade för Fort rakt fram

ARVID_NIKLAS_PAKRYSS_0401Ulrika Palmkron gillar när det går snabbt. Riktigt snabbt. Som barn brukade hon sitta i sina föräldrars båt och storögt titta på när fartbåtarna i Roslagsloppet dundrade förbi. Drömmen var att en dag själv få tävla. Hon köpte sin första båt när hon var sexton, men det visade sig att hon var för gammal för att tävla med den modellen. Tävlingsdrömmen lades åt sidan, men drömmen om en fartbåt fanns kvar. För sex år sedan började hon leta runt på Blocket. Till slut slog hon till på en röd Piraya 18 – en off shore-båt med plats för en förare och en kartläsare – som hon döpte till Nattsemla.

– Den var helt naken när jag köpte den – ingen motor, inget kapell eller lanternor. Botten var som ett sandpapper som vi fick slipa och måla flera gånger. Så det har varit en hel del jobb. Jag fick den billigt och motor hade jag redan. Jag har kanske lagt ner 20 000 kronor på den. Det fanns inte ens en ratt eller några stolar.

 Varför just en fartbåt?

– Vi har alltid haft båt i familjen. Och så gillar jag farten. Jag kör rakt fram, väldigt fort, haha. När det är Roslagsloppet brukar jag ligga bredvid och tävla emot tävlingsbåtarna. Nackdelen är att det inte är någon utflyktsbåt. Den är liten och det finns bara plats för mig och min sambo. Vi har en hund som knappt får plats. Men det är den mest stabila båt jag har kört. Eftersom den går så fort kan jag åka ut på Ålands havs vågor utan att vara rädd att den ska välta. Jag kan verkligen rekommendera den. Det är stor frihet att ha egen båt. Att bara dra ut, mitt i veckan, efter jobbet.

 Hur ofta är du ute?

– Väldigt ofta under sommaren. Vi bor precis i Norrtäljeviken, 800 meter från vattnet. Jag har båten på land i ett garage. Fördelen med att ha den på land är att jag kan lägga i den tidigt på säsongen. Är det en fin dag i april är det bara att slänga i den, sätta på sig varma kläder och åka ut. Min båtsäsong blir mycket längre.

 Hur många säsonger kommer du ha kvar den?

– Något år till. Jag vill ha en båt man kan sova i och där fler får plats. Jag vill nog fortfarande ha en snabb båt, men samtidigt känner jag att det blir mindre viktigt. Jag kanske håller på att växa upp.

Av Jonatan Leman & Adam Holmberg

 

ULRIKA PALMKRON

ÅLDER: 26 år

BÅT: Piraya 18

KÖPÅR: 2008

PRIS: 4 000

 

ULRIKAS BÄSTA TIPS:

1. Ta med någon som kan båtar vid köptillfället, som kan hjälpa dig att besiktiga och provköra båten.

 2. Kolla upp allt om försäkringar innan. Min båt ligger på land eftersom jag inte fick försäkra den – de ansåg att den var för stöldbegärlig. Jag hade fått betala högre försäkring än vad jag köpte båten för. Så då tillkom kostnader för släp.

 3. Se till att ha en plats bokad där du kan förvara båten och motorn under vintern.