Snöklädda bergstoppar, möte med vitvalar och bad i midnattssol. I senaste numret av På Kryss får du följa med på en seglats utöver det vanliga. Pia och Hasse Eriksson lämnade småbåtshamnen i Kirkenäs i juni 2019. ..." /> Från Kirkenes till Trondheim | På Kryss Från Kirkenes till Trondheim | På Kryss
Hem » Läsvärt

Läsvärt

Från Kirkenes till Trondheim

27 oktober, 2020 – 09.22 Kommentarer inaktiverade för Från Kirkenes till Trondheim
Från Kirkenes till Trondheim

Snöklädda bergstoppar, möte med vitvalar och bad i midnattssol. I senaste numret av På Kryss får du följa med på en seglats utöver det vanliga.

Pia och Hasse Eriksson lämnade småbåtshamnen i Kirkenäs i juni 2019. Termometern visade tre grader när de stävade ut med sin 31 fots Hallberg Rassy för att ta sig till Trondheim på sju veckor. De fick en mjukstart till havs med halvvind, sol och små vågor till Vardö, porten till Nordostpassagen. På väg till Båtsfjord fick de en trevlig överraskning när en fiskebåt bjöd på gratis kungskrabba, hela nio kilo totalt blev det, och sedan stod krabba på menyn till både frukost, lunch och middag i flera dagar.

Efter att ha lämnat Hammerfest och Norra Ishavet var det äntligen dags att börja utforska alla fina naturhamnar. En favorit var Jofjorden där ett besök på fjällsidan gav vidunderlig utsikt över de snöklädda topparna. Färden gick vidare till fjorden Lyngen som bjöd på resans vackraste upplevelse med stiltje och låg sol som speglade sig i havet med Lyngsalperna i bakgrunden.

Längs Lofoten hittade paret flera pittoreska fiskelägen. På Atlantsidan var turisterna få och vädret sämre, med vinden och seglingen bättre. Strategin för resan, som var att undvika städer och hellre gå till små fiskelägen och naturhamnar fortsatte. Helgelandskusten är klassat som världsarv och var lite annorlunda jämfört med vad de hittills sett, här fanns en gigantisk labyrint med massor av små låga öar där det gällde att vara noga med navigeringen.

Sista dagen gick de tio timmar för motor in i Trondheimsfjärden till Hommelvik i 30 graders strålande sol. Pia och Hasse Eriksson minns resan som bjöd på fina möten, häftiga miljöer och havsörnar som seglade över dem i skyn nästan dagligen med värme och rekommenderar varmt andra att följa i deras fotspår.

 

Läs hela artikeln i På Kryss här.