Sugen på att köpa båt till sommaren? Passa på att börja kolla redan nu. Och vill du göra ett klipp är det smartast att köpa under lågsäsong. Intresset för fritidsbåtar har aldrig varit så stort ..." /> Köp båt redan nu | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Köp båt redan nu | På Kryss
Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Köp båt redan nu

22 februari 2021 – 14:08 Kommentarer inaktiverade för Köp båt redan nu
Köp båt redan nu

Sugen på att köpa båt till sommaren? Passa på att börja kolla redan nu. Och vill du göra ett klipp är det smartast att köpa under lågsäsong.

Intresset för fritidsbåtar har aldrig varit så stort som nu och även om det kostar att köpa båt är det inte pengar rätt i sjön visar siffror från Blocket. Medianpriset för fritidsbåtar ökade förra året med elva procent och intresset ser inte ut att avta. Störst efterfrågan på båtar finns i storstadsområdena, men ökningen har skett över hela landet.

– Troligtvis kommer det bli ännu en rekordsommar för båtar även i år. Intresset för båtliv har blivit större i och med att vi inte kunnat resa på grund av pandemin, men mycket talar för att det ökade intresset kommer bestå även på längre sikt, säger Henrik Littorin, marknadsplatsdirektör på Blocket Fordon.

Redan under årets första månader har antalet båtaffärer varit många. För motorbåtar uppgick medianpriset under 2020 till 63 000 kronor – en ökning med 15 procent jämfört med året innan. Medianpriset för segelbåtar var 48 000 kronor, också det en ökning på 7 procent.

Tips till dig som ska köpa båt

  • Försäkra dig om att säljaren verkligen äger båten – be att få se kvitton, försäkringshandlingar och servicehistorik. Identifiera säljaren, notera ID i kvittot.
  • Om du inte känner att du själv har stenkoll: Lägg några tusenlappar på att anlita någon som kan besiktiga båten och kontrollera motor och skrov och att det är i uttalat skick. Om du inte är kunnig själv så kan det vara värdefullt att ta hjälp att kolla väsentliga delar i motorn för att slippa eventuella stora och tråkiga utgifter senare.
  • Upprätta ett köpeavtal. Be att få se säljarens ID och anteckna personnummer.
  • Kontrollera att båten inte är belånad vilket kan framgå på originalkvittot.
  • Använd en säker betalmetod, till exempel Swish. Det är säkert och spårbart med verifiering med BankID.
  • Om du köper en båt utan att till exempel kontrollera ägarbevis såsom kvitton och försäkringshandlingar riskerar du själv att bli brottsmisstänkt om den skulle visa sig vara stulen. Därför är det viktigt att du kan visa upp dokument som styrker att du har försökt kontrollera köpet, genom att till exempel be om säljarens ID-handling och få en kopia på tidigare ägarbevis.

Fler tips när det gäller att köpa motorbåt hittar du här https://pakryss.se/kopa-motorbat-tank-pa-det-har/