Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

RC44 Championship Tour intar Marstrand

28 juli, 2015 – 08.17 Kommentarer inaktiverade för RC44 Championship Tour intar Marstrand
RC44 Marstrand World Championship 2014

RC44 Marstrand World Championship 2014.

Flottan av snabba och spektakulära RC44-båtar som turnerar runt världen återkommer denna vecka till Marstrand för femte året i rad. I den tredje av fem deltävlingar i RC44 Championship Tour 2015 har de svenska America’s Cup-utmanarna i Artemis Racing två båtar i startfältet. Syndikatsägaren Torbjörn Törnqvist rattar den ena, medan Gustaf Lidvall styr Artemis Racings ungdomsbåt. Brittiska Team Aqua, som leder touren totalt, har anlitat stockholmaren Richard Göransson som rorsman. För honom är det dock Marstrandspremiär.
– Det är inte så att jag har något emot Marstrand, det har bara inte blivit av tidigare, skrattar han.

När RC44 Championship Tour nu kommer till Marstrand, efter tävlingar tidigare i år på Malta och Sardinien, finns ett dussin besättningar från Ryssland, Monaco, Polen, Slovenien, Storbritannien, Frankrike och Sverige i det mycket konkurrenskraftiga startfältet. Det formligen kryllar av VM- och OS-guldmedaljörer i besättningarna. Tävlingarna inleds idag, tisdagen den 28 juli, med matchracing i en round robin där alla möter alla, och fortsätter sedan med fleetracing fram till lördagens avslutning. Matchracingdelen är en egen tävling, som leds av ryska Bronenosec med skepparen Vladimir Liubomirov på 8 poäng. Svenska Artemis Racing med Torbjörn Törnqvist vid rodret och John Bassadones brittiska Peninsula Petroleum skuggar, bara en poäng efter. Peninsula Petroleums italienske taktiker Vasco Vascotto trivdes med måndagens träningsseglingar på Marstrandsfjorden.

– Det är mycket trevligt att vara här, folk är så passionerade. Vädret har varit en aning kallt, men det är vackert och när solen tittar fram väldigt skönt, tycker han.

Rankingen i fleetracing toppas av brittiska Team Aqua, där Richard Göransson från Kungliga Svenska Segelsällskapet i Stockholm för andra gången i årets serie vikarierar för ordinarie skepparen Chris Bake. Första gången var vid tävlingen på Malta i våras, då laget slutade på fjärde plats. Göransson seglar annars i entypsklasserna Melges 20 och Melges 32.

– Jag gillar entypskoncept, speciellt på den här nivån. Här i RC44 känner jag många av seglarna från andra klasser som vi också seglar i, säger han.

– Det är bland det tuffaste jag gjort i livet, men jag uppskattar det oerhört mycket. Att få möta alla dessa otroligt duktiga seglare är helt enkelt fantastiskt!

För Richard Göransson gäller det nu att behålla ledningen på touren för Team Aqua, och därmed också de eftertraktade gyllene rattarna som följer med den toppositionen.

I Artemis Racings speciella ungdomsbåt ger möjligheten för unga, lovande och ambitiösa svenska seglare att få segla med några av världens mest välmeriterade toppnamn. Ett exempel är VM- och OS-guldmedaljören i Laser, Paul Goodison från Storbritannien, ett superproffs som agerar taktiker åt amatörskepparen Gustaf Lidvall. Klassreglerna i RC44 kräver nämligen att minst hälften av besättningsmedlemmarna, liksom skepparen, har amatörstatus.

redaktion@pakryss.se

, ,