Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

Svensk smakstart i RC44 på Marstrand

29 juli 2015 – 08:26 Kommentarer inaktiverade för Svensk smakstart i RC44 på Marstrand
RC44Marstrand3

Svenske Richard Göransson styrde brittiska Team Aquas båt till sex segrar och bara en förlust vid tisdagens matchracing i RC44 Marstrand Cup. Därmed kliver laget upp till tredje plats på rankingen.

Seglingarna i RC44 Marstrand Cup, den tredje deltävlingen av fem på RC44 Championship Tour, inleddes under tisdagen med matchracing. Svenske Richard Göransson styrde brittiska Team Aquas båt till sex segrar och bara en förlust, ett resultat som tog laget upp till tredje plats på rankingen. Andraplatsen bakom ryska Bronenosec hålls fortfarande av Artemis Racings Torbjörn Törnqvist.
– Vi tappade de två första matcherna men vann resten. Tanken är förstås att vi ska fortsätta vinna under veckan, och vi ser fram emot härliga seglingsdagar här på Marstrand, säger han.

Den första tävlingsdagen i årets upplaga av RC44 Marstrand Cup ägnades som brukligt åt matchracing, där de tio båtarna möts en mot en i spännande enviger som sätter besättningarna på hårda prov. Rutinerade tävlingsledaren Peter Reggio lyckades få till inte mindre än 35 utslagsgivande och händelserika matcher, flertalet med all den dramatik och de täta situationer som är så typiska för matchracing. Desto ovanligare i sammanhanget var den moderata nordostliga vinden, regnskurarna och det förhållandevis platta vatten som Marstrandsfjorden erbjöd. Det är ju annars frisk västlig sjöbris, strålande sol från klarblå himmel och grov sjö som är mer välkända Marstrandsförhållanden:

– Om det regnar eller är soligt spelar inte så stor roll. Trots att båtarna är så pass överriggade klarar de hårda vindar fint. Däremot kan alltför stora vågor ställa till problem, förklarar Torbjörn Törnqvist.

Tack vare fem segrar och bara två förluster under dagen behåller Törnqvist och hans Artemis Racing från Kungliga Svenska Segelsällskapet i Stockholm andraplatsen i den rullande matchracingtabellen med sina 12 poäng. Ryska Bronenosec med Vladimir Liubomirov vid rodret leder fortfarande på 14 poäng, medan brittiska Team Aqua på 11 poäng klättrat till tredjeplatsen. Aquas taktiker Cameron Appleton öste lovord över svenske rorsmannen Richard Göransson från Stockholm, som vikarierar för ordinarie Chris Bake:

– Vi förlorade bara en match idag, men ingen av vinsterna kom vidare enkelt. Richards insatser vid rodret var en nyckel till dagens framgångar. Vi drev på honom lite extra, och han överträffade förväntningarna, berömmer nyzeeländaren.

– Det var min andra regattadag någonsin i matchracing, så jag får verkligen vara nöjd. Att segla med det bästa laget hjälper förstås till, liksom att vi tränat hårt hela helgen före tävlingen, kommenterar Göransson.

Artemis Racings ungdomsbåt kunde med Gustaf Lidvall vid rodret inte räkna ner någon lysande score, utan vann bara en enda match. OS-guldmedaljören i Starbåt från Weymouth 2012, Fredrik Lööf, som trimmar storseglet ombord, tyckte dock att dagen varit bättre än resultatet visade:

– Absolut. Vi seglade på bra och hade god fart och bra känsla i båten, det känns positivt inför resten av veckan. Våra brister idag var starter och acceleration, men med några mindre justeringar ska vi få ordning på det också, hoppas han.

RC44 Marstrand Cup fortsätter idag, onsdag, och fram till lördag med fleetracing, då alla de tio deltagande båtarna startar och seglar samtidigt runt samma bana. Det innebär tight och spännande kappsegling där varje millimeter räknas.

Resultat i matchracing vid RC44 Marstrand Cup 2015 (lag, nationalitet, rorsman, vinster – förluster):
1. Team Aqua, GBR, Richard Göransson, 6 – 1.
2. Bronenosec Sailing Team, RUS, Vladimir Liubomirov, 6 – 1.
3. Artemis Racing, SWE, Torbjörn Törnqvist, 5 – 2.
4. Charisma, MON, Nico Poons, 5 – 2.
5. Anywayanyday, RUS, Kirill Podolsky, 4 – 3.
6. Peninsula Petroleum Sailing, GBR, John Bassadone, 3 – 4.
7. Team Nika, RUS, Vladimir Prosikhin, 2 – 5.
8. MAG Racing, POL, Artur Kasner, 2 – 5.
9. Katusha, RUS, Alexander Novoselov, 1 – 6.
10. Artemis Racing Youth, SWE, Gustaf Lidvall, 1 – 6.

Ställning i matchracing i RC44 Championship Tour efter tre av fem deltävlingar (lag, nationalitet, rorsman, poäng):
1, Bronenosec Sailing Team, RUS, Vladimir Liubomirov, 14.
2. Artemis Racing, SWE, Torbjörn Törnqvist, 12.
3. Team Aqua, GBR, Richard Göransson, 11.
4. Charisma, MON, Nico Poons, 10.
5. Peninsula Petroleum Sailing, GBR, John Bassadone, 10.
6. Anywayanyday, RUS, Kirill Podolsky, 8.
7. Team Nika, RUS, Vladimir Prosikhin, 7.
8. Team Cereef, SLO, Igor Lah, 5.
9. Katusha, RUS, Alexander Novoselov, 5.
10. MAG Racing, POL, Artur Kasner, 5.
11. Aleph Racing, FRA, Hugues Lepic, 3.
12. Artemis Racing Youth, SWE, Gustaf Lidvall, -1.

redaktion@pakryss.se

, ,