Hem » Archive by Taggar

#båtteknik

Toggle Togglar Rigg

”Flera möjliga orsaker till sprickan”

28 november 2019 – 09:03 Kommentarer inaktiverade för ”Flera möjliga orsaker till sprickan”

Många läsare har hört av sig med egna erfarenheter om problem med riggen och vikten av regelbundna inspektioner för att minimera riskerna för ett haveri. Den aktuella togglens spricka har flera möjliga orsaker, konstaterar en riggexpert.

, , ,

Millimetersprickan som kunde fällt masten

21 november 2019 – 11:05 Kommentarer inaktiverade för Millimetersprickan som kunde fällt masten

Plötsligt var den där. En millimeterstor spricka i babords toggle till toppvantet. Halvvägs mellan Kanarieöarna och Kap Verde fick vi anpassa seglingen till skadan och allt gick väl, men vad hade hänt om vi inte gjort våra dagliga inspektioner?

, , , ,

Maersk Pelican

Rapport: rotorsegel spar bränsle

5 november 2019 – 13:17 Kommentarer inaktiverade för Rapport: rotorsegel spar bränsle

Förra året installerade Maersk rotorsegel på en av sina största oljetankers. Det 245 meter långa fartyget har i snitt sparat åtta procent bränsle tack vare seglen, enligt segeltillverkaren. Flera andra rederier planerar att montera segelsystem på last- och passagerarfartyg.

, ,

Batteribrand

Efter färjebranden: ”alla litiumbatterier kräver övervakningsfunktion

22 oktober 2019 – 14:02 Kommentarer inaktiverade för Efter färjebranden: ”alla litiumbatterier kräver övervakningsfunktion

En brand på en hybridfärja i Norge aktualiserar riskerna med litiumbatterier.
– Det finns risker med alla batterisystem och en övervakningsfunktion, BMS, är avgörande för säkerheten, säger elfordonsexperten Lars Hoffmann som menar att riskerna med litiumbatterier generellt överdrivs.

, ,

Mikael Ryking

Oväntat motormeck för Ryking

20 november 2018 – 13:12 Kommentarer inaktiverade för Oväntat motormeck för Ryking

Mitt i havskappseglingen Route du Rhum upptäckte Mikael Ryking att hans diesel ombord var vattenfylld. Nu är hans Talanta några kilo lättare de 1500 sjömilen som återstår efter att motorn tömts.

, , ,

Fjärde året med Måla mindre

12 mars 2018 – 16:32 Kommentarer inaktiverade för Fjärde året med Måla mindre

Även mindre bottenfärg håller påväxten borta. Det visar Kryssarklubbens Måla mindre-projekt som nu går in på femte året!

,